Menu luk

Sparekasser sammenlægges: ”Den helt rigtige beslutning”

Det er 17. gang på 24 år, at Sparekassen Danmark sammenlægges med et andet pengeinstitut. I Djursland Sparekasse kalder fællestillidsrepræsentant beslutningen for "rettidig omhu".

17. mar. 2025
4 min

Tirsdag morgen i sidste uge blev de omkring 80 medarbejderne i Sparekassen Djursland samlet til et fællesmøde. Her fik de overbragt nyheden om, at deres arbejdsplads skal sammenlægges med Sparekassen Danmark med sidstnævnte som det fortsættende pengeinstitut.

”Nyheden skal jo lige lande hos alle, men jeg har ikke hørt nogen negative tilbagemeldinger,” siger kunderådgiver og fællestillidsrepræsentant Maria Pedersen, som var selv blevet orienteret om sammenlægningen dagen før kollegerne. Derfor har hun også haft en ekstra dag til at fordøje nyheden, da Nyhedsbrevet Finans fanger hende onsdag formiddag.

”Jeg nåede da lige at få ondt i maven, da jeg først hørte om det. Men nu er jeg ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige beslutning. Det bliver megafedt, og det er rettidig omhu,” siger hun.

Fællestillidsrepræsentanten peger på, at pengeinstitutter i dag i stigende grad skal navigere i stadig flere og mere komplekse regler og administrative opgaver.

”På den måde bliver det svære og svære at være et lille pengeinstitut, fordi man skal kunne det hele. Og der giver det god mening at blive en del af en større organisation,” siger Maria Pedersen, der har været ansat i sparekassen i fire år.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Dette er en test af top historier 

(Artiklen fortsætter efter boksen)
”Jeg nåede da lige at få ondt i maven, da jeg først hørte om det. Men nu er jeg ikke i tvivl om, at det er den helt rigtige beslutning," siger fællestillidsrepræsentant Maria Pedersen. Foto: Sparekassen Djursland

Nye kolleger rækker ud

I forbindelse med sammenlægningen vil Sparekassen Danmark oprette to fonde med 415 millioner kroner bestående af Sparekassen Djurslands opsparede overskud. De ventes at kunne uddele 15-17 millioner kroner om året til at støtte lokalområderne i sparekassens markedsområde.

For Maria Pedersen betyder det meget, at hendes nye arbejdsplads er en sparekasse med værdier, der minder om dem, hun og hendes kolleger kender, hvor ordentlighed, medmenneskelighed, sund fornuft og tillid er i højsæde. Hun fortæller, at hun har fået henvendelse fra tidligere kolleger, der i dag er i Sparekassen Danmark.

”De siger, at vi godt kan glæde os, og at det er et dejligt sted at være ansat. Det synes jeg også vidner om de værdier, de har. At de er så åbne omkring det og rækker ud til os,” fortæller hun.

Der er i forbindelse med sammenlægningen ikke er lagt op til at skære i antallet af stillinger, ligesom man også vil bevare Sparekassen Djurslands filialer. 

”Det sige også noget om det menneskelige syn i Sparekassen Danmark. Der er plads til alle, og alle er sikret et job. Og det giver en tryghed hos vores medlemmer. Jeg lytter mig til, at Sparekassen Danmark ser os som en ressource og kun er glade for at få os ind i folden,” siger hun og understreger, at det heller ikke betyder det store for kunderne, at de skal møde ind i en filial med et andet navn på døren.

”De bliver jo mødt af den samme rådgiver som tidligere,” siger hun.

Vi har aldrig nogensinde afskediget nogen i processen, når vi har fået nye ind under paraplyen, og det har faktisk været en positiv case hver eneste gang.
- Hans Henrik Toft Sørensen, fællestillidsrepræsentant Sparekassen Danmark

17 sammenlægninger på 24 år

Det er 17. gang på 24 år, at Sparekassen Danmark fusionerer med et andet pengeinstitut, og privatkunderådgiver og fællestillidsrepræsentant Hans Henrik Toft Sørensen har været i sparekassen i 40 år. Han har derfor oplevet alle sammenlægningerne på nærmeste hold. 

”Vi har aldrig nogensinde afskediget nogen i processen, når vi har fået nye ind under paraplyen, og det har faktisk været en positiv case hver eneste gang,” siger han.

Sammen med IT Systemtekniker og fællestillidsrepræsentant Lars Nielsen, der kommer fra det tidligere Jutlander Bank, udgør de et team i spidsen for den faglige personaleforening for de nu snart 1700 medarbejdere.

Hans Henrik Toft Sørensen (tv) og Lars Nielsen (th), fællestillidsrepræsentanter i Sparekassen Danmark, vil skabe den bedste overgang for de nye kolleger i Sparekassen Djursland. Foto: Sparekassen Danmark

Ud med ”os” og ”dem”

De forsøger løbende at luge ud i de skel, der eventuelt kan være, når ansatte fra andre pengeinstitutter kommer ind. 

”Vi gør meget for at få de skel begravet så hurtigt som muligt, men det tager selvfølgelig tid,” siger Hans Henrik Toft Sørensen og Lars Nielsen supplerer:

”Vi har prøvet at være gode til at sige ”vi” i stedet for ”os” og ”dem”. Og vi har prøvet at italesætte at i stedet for at sige, at ”vi gjorde sådan og sådan”, så skal man sige, ”nu er vi os, og vi gør sådan her”. Altså prøve at være lyttende i stedet for bare at komme tromlende.”

En god overgang

Hans Henrik Toft Sørensen og Lars Nielsen har også allerede haft fat i Maria Pedersen fra Djursland Sparekasse for at få skabt så god en overgang som muligt.

”Vi skal jo have det bedste med fra alle parter – alt andet ville jo være dumt,” siger Lars Nielsen.

Sammenlægningen skal formelt stemmes igennem af repræsentantskaberne i de to sparekasser, og derudover skal Finanstilsynet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen give grønt lys.

Seneste nyt

20. mar. 2025

Jeg har lært at sige fra

Som ny tillidsrepræsentant er Johanne Nive Mikkelsen i Bankivik spændt på, hvilke opgaver, der venter i en tid med ny ledelse - og nye tider for Grønland.

17. mar. 2025

Finanstilsynet gør klar til de første DORA-tilsyn

Finanstilsynet vil snart tage på de første inspektioner for at vurdere, hvordan finansielle virksomheder efterlever de nye krav i DORA-forordningen.

Pressefoto: Nordea
17. mar. 2025

Våbenkapløb med svindlere

Presset fra svindlere stiger. Det gør både antallet af medarbejdere. Nordea har investeret et stort trecifret millionbeløb i medarbejdere

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

17. mar. 2025

Sådan får du brugt din seniordeltid

Med den nye overenskomst har du ret til op til 10 ugers ekstra frihed om året. Men hvordan gør du rent praktisk, hvis kabalen ikke går op på din arbejdsplads?

12. mar. 2025

Se listen: De mest populære it-certificeringer lige nu

Certificeringer er stadig en vigtig valuta på arbejdsmarkedet, navnlig for it-ansatte. 

12. mar. 2025

Antallet af it-jobannoncer er i bund

Ikke siden 2015 har der været så få opslåede it-stillinger, som det er tilfældet lige nu.

12. mar. 2025

Bankdata skærer forretningsområde midt over

Det største forretningsområde hos Bankdata, Digital Banking, bliver delt og skal fremover ledes af to nuværende medarbejdere.

12. mar. 2025

Dorrit Brandt bliver viceforperson i AI-kompetencerådet

Finansforbundets formand Dorrit Brandt er ny viceforperson i AI-kompetencerådet, der skal løfte 1 million danskeres digitale kompetencer.

12. mar. 2025

De hurtige it-notifikationer

JN Data reducerer nedetid med 17 procent. Saxo Bank opkøbt. 40.000 ansatte fyret i år hos tech-giganterne. Blockchain-hypen er ovre.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

10. mar. 2025

OK25: Chefforhandleren giver svar

Hvorfor er det ikke en toårig aftale, og hvordan ligger niveauet for lønstigninger i forhold til resten af arbejdsmarkedet?

10. mar. 2025

Ny seniordeltid: ”Den mest fleksible på arbejdsmarkedet”

Med den nye overenskomst kan medarbejdere over 60 år købe sig til over 10 ugers ekstra frihed om året.

10. mar. 2025

Nu kan finansansatte gå til fertilitetsbehandling med løn

Som et nybrud sikrer den nye overenskomstaftale ret til at gå til fertilitetsbehandling med løn – også selvom det ikke er din fertilitet, den er gal med.

8. mar. 2025

Formand om ny overenskomst: ”Noget til nu og til fremtiden”

Overenskomsten lægger et godt fundament for de finansansattes arbejdsliv, mener Finansforbundets formand, der opfordrer til at stemme ja ved urafstemningen.

7. mar. 2025

Skæv kønsfordeling på uddannelser udfordrer kønsbalancen i finanssektoren

Finans Danmark og Finansforbundet lancerer ni anbefalinger, som skal bidrage til at skabe et mere mangfoldigt arbejdsmarked og gøre op med det kønsopdelte uddan...

5. mar. 2025

Gør AI os dummere?

Jo mere vi lader AI klare af vores opgaver, desto mindre udfordrer vi vores kognitive kapaciteter og kritisk tænkning. Det viser en ny undersøgelse.