Menu luk

Det skal Finansforbundet arbejde på de næste 3 år

Det ligger nu fast, hvad Finansforbundet især skal fokusere på de kommende tre år. De politisk prioriterede indsatsområder for 2023-2026 blev vedtaget på landsmødet i Nyborg.

26. sep. 2023
3 min

”Et rummeligt arbejdsmarked i et samfund i udvikling”, ”Et meningsfuldt arbejdsliv i en digital virkelighed”, ”Gode arbejdspladser i en ansvarlig og værdiskabende sektor” og "Fællesskab med plads til forskellighed og fornyelse."

Det er de områder, som Finansforbundet skal arbejde på de kommende tre år.

Det står klart, efter de 188 delegerede i salen til landsmødet i Nyborg torsdag formiddag vedtog Finansforbundets politisk prioriterede indsatsområder for 2023-2026.

De endelige formuleringer om de prioriterede indsatsområder er blevet til på baggrund af det arbejde, de delegerede lavede onsdag formiddag, hvor de i tre forskellige zoner debatterede landsmødets tre hovedtemaer.

”Det er første gang, at vi mere eller mindre ordret har kunnet tage, hvad vi har fået fra zonerne og sætte ind i det her papir.”

Det sagde næstformand Michael Budolfsen, der på talerstolen var ordfører for redaktionsgruppen, som har formuleret de mange input sammen til det dokument, der nu danner grundlag for det fremtidige arbejde.

 Landsmøde 2023

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Plads til alle på arbejdsmarkedet

Når landsmødets delegerede tager hjem fra Nyborg, og hverdagen igen rammer, skal Finansforbundet blandt andet arbejde for, at medlemmerne har en plads på et mere grønt, mere digitaliseret og mere internationaliseret arbejdsmarked.

”Det gælder også for dem, som måske har en anderledes tilknytning til arbejdsmarkedet, eller for dem, der skal have adgang til et kompetenceløft eller sporskifte,” lyder det blandt andet i de formuleringer om indsatsområderne, som landsmødet nikkede ja til.

Her lyder det også, at der skal være fokus på at sikre mere diversitet på ledelsesgangene, mere rummelige arbejdspladser og ligeløn.

Et arbejdsliv i balance

Derudover skal der også arbejdes på at sikre et meningsfuldt arbejdsliv i en digital virkelighed.

Det betyder blandt andet, at alle medlemmer skal have ”mulighed for et arbejdsliv i balance og trivsel gennem alle livets faser, hvor der tages hensyn til både individ og fællesskab – hvad enten det handler om mental trivsel, fysisk og psykisk arbejdsmiljø eller indflydelse i arbejdet,” som det lyder.

Samtidig lægges der vægt på, at de unge skal støttes i deres første møde med arbejdslivet, ligesom det bliver understreget, at de mange muligheder, som blandt andet kunstig intelligens giver i forhold til at skabe et bedre arbejdsliv skal udnyttes.

”Men vi skal insistere på ejerskab over egne data og på at mennesket er i kontrol af og centrum for udviklingen af ny teknologi,” understreges det i de vedtagne formuleringer om indsatsområderne.

"Vi skal sikre medlemmerne de bedste forudsætninger i en finansiel sektor, hvor teknologiske landvindinger sætter fart på internationaliseringen, som skaber mere grænseoverskridende/grænseløse virksomheder og arbejdspladser."
- Finansforbundets politisk prioriterede indsatsområder for 2023-2026

En ansvarlig og bæredygtig sektor

Det understreges også, at Finansforbundet skal arbejde for en finansiel sektor, som udvikler sig i en mere bæredygtig og ansvarlig retning.

”Vi skal sikre medlemmerne de bedste forudsætninger i en finansiel sektor, hvor teknologiske landvindinger sætter fart på internationaliseringen, som skaber mere grænseoverskridende/grænseløse virksomheder og arbejdspladser. Vi skal sætte fokus på, hvad internationaliseringen gør ved vores fælles skaber, arbejdspladser og kollegaer,” lyder det i formuleringerne.

Et relevant fællesskab 

Samtidig skal Finansforbundet også arbejde for at bibeholde, udvikle og udbrede kendskabet til den danske aftalemodel for at styrke værdien af at organisere sig.

"Vi skal i Finansforbundet turde se indad på vores måde at tænke fællesskab, engagement og medlemsorganisation. Vi skal insistere på at styrke rammerne for fagligt arbejde og ret til at organisere alle på det finansielle område," lyder det.

Seneste nyt

20. mar. 2025

Jeg har lært at sige fra

Som ny tillidsrepræsentant er Johanne Nive Mikkelsen i Bankivik spændt på, hvilke opgaver, der venter i en tid med ny ledelse - og nye tider for Grønland.

17. mar. 2025

Finanstilsynet gør klar til de første DORA-tilsyn

Finanstilsynet vil snart tage på de første inspektioner for at vurdere, hvordan finansielle virksomheder efterlever de nye krav i DORA-forordningen.

Pressefoto: Nordea
17. mar. 2025

Våbenkapløb med svindlere

Presset fra svindlere stiger. Det gør både antallet af medarbejdere. Nordea har investeret et stort trecifret millionbeløb i medarbejdere

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

17. mar. 2025

Sådan får du brugt din seniordeltid

Med den nye overenskomst har du ret til op til 10 ugers ekstra frihed om året. Men hvordan gør du rent praktisk, hvis kabalen ikke går op på din arbejdsplads?

17. mar. 2025

Sparekasser sammenlægges: ”Den helt rigtige beslutning”

I Djursland Sparekasse kalder fællestillidsrepræsentant sammenlægningen for "rettidig omhu".

12. mar. 2025

Se listen: De mest populære it-certificeringer lige nu

Certificeringer er stadig en vigtig valuta på arbejdsmarkedet, navnlig for it-ansatte. 

12. mar. 2025

Antallet af it-jobannoncer er i bund

Ikke siden 2015 har der været så få opslåede it-stillinger, som det er tilfældet lige nu.

12. mar. 2025

Bankdata skærer forretningsområde midt over

Det største forretningsområde hos Bankdata, Digital Banking, bliver delt og skal fremover ledes af to nuværende medarbejdere.

12. mar. 2025

Dorrit Brandt bliver viceforperson i AI-kompetencerådet

Finansforbundets formand Dorrit Brandt er ny viceforperson i AI-kompetencerådet, der skal løfte 1 million danskeres digitale kompetencer.

N

Tilmeld dig Nyhedsbrevet Finans

12. mar. 2025

De hurtige it-notifikationer

JN Data reducerer nedetid med 17 procent. Saxo Bank opkøbt. 40.000 ansatte fyret i år hos tech-giganterne. Blockchain-hypen er ovre.

10. mar. 2025

OK25: Chefforhandleren giver svar

Hvorfor er det ikke en toårig aftale, og hvordan ligger niveauet for lønstigninger i forhold til resten af arbejdsmarkedet?

10. mar. 2025

Ny seniordeltid: ”Den mest fleksible på arbejdsmarkedet”

Med den nye overenskomst kan medarbejdere over 60 år købe sig til over 10 ugers ekstra frihed om året.

10. mar. 2025

Nu kan finansansatte gå til fertilitetsbehandling med løn

Som et nybrud sikrer den nye overenskomstaftale ret til at gå til fertilitetsbehandling med løn – også selvom det ikke er din fertilitet, den er gal med.

8. mar. 2025

Formand om ny overenskomst: ”Noget til nu og til fremtiden”

Overenskomsten lægger et godt fundament for de finansansattes arbejdsliv, mener Finansforbundets formand, der opfordrer til at stemme ja ved urafstemningen.

7. mar. 2025

Skæv kønsfordeling på uddannelser udfordrer kønsbalancen i finanssektoren

Finans Danmark og Finansforbundet lancerer ni anbefalinger, som skal bidrage til at skabe et mere mangfoldigt arbejdsmarked og gøre op med det kønsopdelte uddan...